Protestants-Evangelische
Kerk Boechout

Geluk lijkt in elk geval de nieuwe god van deze tijd. “Feel good”, dat is zijn eerste gebod. En daarvoor moet je allerlei regels aanhouden. Zoals:  boeiend werk hebben, goed geld verdienen, er goed uitzien, lol maken, belevenissen opdoen, het druk hebben maar ook aan wellness doen om ontspannen te blijven, kinderen hebben maar geen problemen met hen, scheiden als je niet meer op je man of vrouw verliefd bent – kortom alles wat je in de bekende tijdschriften in geuren en kleuren krijgt voorgeschreven. En in de reclames. En in conversaties. “Hoe is het?” “Goed, druk hè” – “Ah dat is beter dan vervelen!” – en dat is het dan. Als je maar bezig blijft. En er lol aan hebt. Of als je op z’n minst maar doet alsof. 

 

Als je dus niet gelukkig bent, ligt dat dus simpelweg aan jezelf, en de nieuwe zondaars zijn mensen die minder verdienen, die geen carrière maken, die in burnout of depressie terechtkomen, mensen die ziek zijn, of werkloos, mensen in rouw of zij die geen tijd hebben om erover na te denken of ze gelukkig zijn omdat ze overleven al heel wat vinden. Laten dit nu de mensen zijn die Jezus om zich heen verzamelt. Geen gelukzoekers maar mensen die al te dikwijls in ellende zitten en steun zoeken bij iemand die zich laat raken en die nieuwe moed geeft.

Dan begint Jezus te spreken. “Gelukkig zijn zij die…” Gaat Jezus nu zijn geheim onthullen over hoe je gelukkig wordt? 

Dit is wat hij zegt:“Gelukkig wie nederig van hart zijn. Gelukkig de treurenden. De zachtmoedigen. Wie hongeren en dorsten naar gerechtigheid. De barmhartigen, de zuiveren van hart, de vredestichters, de vervolgden.” Is dit dan Jezus’ handboek ‘Hoe word ik gelukkig in 8 stappen?’

Nee! Jezus zegt niet wat je moet doen om zo te worden. Hij schrijft niets voor. Hij feliciteert. Hij prijst gelukkig wie zo zijn. Wie treuren. Wie zacht en bescheiden in het leven staan. Wie eronder lijden dat de wereld onrechtvaardig is. Wie niets pretenderen of voorwenden. Mensen zonder masker en zonder eelt op de ziel. ‘Proficiat’, zegt Jezus, ‘Ik weet het: je hebt het verdraaid niet gemakkelijk. Je wordt misbegrepen en geminacht. Dat is jouw realiteit. Maar juist met die realiteit prijs ik jou gelukkig. Daar hoef jij niets voor te doen. Jij bent net zoals ik, zachtmoedig en nederig van hart, vervolgd, uitgescholden en van kwaad beticht.’ 

En het gaat nog dieper. In Jezus ontdekken we hoe God is. Gòd is zachtmoedig en zuiver van hart. En ook Hij is miskend. God is eigenlijk kwetsbaar, heeft u het ooit zo bekeken? Daarom zegt Jezus: ‘Gelukkig wie zuiver van hart zijn, want zij zullen God zien.’ In jouw kwetsbaarheid ontmoet je die kwetsbare God zelf. Het is zelfs de enige manier om God te vinden. Maar vinden zul je Hem. Wat een geluk! Dat is een felicitatie waard!

Geluk. Hier krijgt dat woord een compleet andere inhoud. Kun je nog gelukkiger zijn dan zo dicht bij God zelf, zo voluit in een oprecht leven? Gelukkig ben je want God zelf zal met je zijn.

Plaats reactie

Reageren kan door hieronder een reactie te plaatsen. Dit werkt het beste als je je eerst aanmeldt, want dan moet je geen bijkomende gegevens ingeven. Als je je niet aanmeldt, vul dan een naam en mailadres in en vul dan onder het prentje en "vernieuwen" in wat je ziet in het prentje. Dit is een beveiliging om te vermijden dat er door automatische processen reclame of andere boodschappen als reactie worden ingevuld. Maar, het is dus eenvoudiger als je eerst met je gebruiker en paswoord aanmeldt op de website.


Beveiligingscode
Vernieuwen