Protestants-Evangelische
Kerk Boechout

Zwart – wit tegenover elkaar, de ene tegen of boven de ander, desnoods ten koste van de ander – zo zit onze wereld toch in elkaar? Wij denken graag in meerderheden en minderheden. De meerderheid beslist. Vaak letterlijk wit (blank), maar niet altijd. Wel altijd glad, ongenaakbaar en hard. Zijn het wel personen met een eigen gezicht, die meerderheid, dat vage “iedereen”?

“Iedereen” behoort toch wel ergens ook tot een minderheid, vaak meerdere tegelijk: als jongere, persoon van niet-Belgische afkomst, alleenstaande, gescheiden, anders geaard, werkloos. Eenzaat. Chronisch ziek. Gelukkig getrouwd. Gelovig, protestants. Allemaal minderheden. Die witte meerderheid is eigenlijk eerder een grote grauwe massa die maar volgt wat je als zogezegde groep op dat moment samenhoudt. Een dictator, een kledingmerk of je favoriete voetbalclub. Als je maar niet uit de boot valt.

In zo’n context schreef Marcus zijn evangelie. Onder dictatuur. In het heetst van de strijd, want zojuist hadden de Romeinse veldheren Jeruzalem platgegooid en onder groot gevolg van een onduidelijke massa, hun triomfantelijke intocht gehouden in Rome. Marcus vertelt over een ander type koning met een ander soort intocht. Die stond voor een keuze. Hij kon “ne witte” zijn in de zin van: gedragen door de meerderheid, aan de machthebbers gewaagd. Sterker nog: als hij wou kon hij als zoon van God hen zó neerbliksemen, ja toch? Hij kon ook kiezen voor die verdrukte minderheid, de slachtoffers. Black power, revolutie als tegenmacht, geweld tegen onderdrukking, jihad als oplossing.

Maar nee, deze koning kiest een derde weg. Niet wit (de overmacht), niet zwart (de underdog) maar grijs. Grijs als… een ezel. 

Jezus kwam, zag… en… maakte rechtsomkeert. Recht naar een armenhuisje waar vrienden woonden. Deze grijze ezelruiter laat zien hoe je de kloof tussen wit en zwart enkel overbrugt door grijs te zijn, grijs zoals een ezeltje, open en bereid. Bereid om Gods liefde de wereld in te dragen en om mensen te verzoenen.

Wil jij zo’n ezel zijn?

Plaats reactie

Reageren kan door hieronder een reactie te plaatsen. Dit werkt het beste als je je eerst aanmeldt, want dan moet je geen bijkomende gegevens ingeven. Als je je niet aanmeldt, vul dan een naam en mailadres in en vul dan onder het prentje en "vernieuwen" in wat je ziet in het prentje. Dit is een beveiliging om te vermijden dat er door automatische processen reclame of andere boodschappen als reactie worden ingevuld. Maar, het is dus eenvoudiger als je eerst met je gebruiker en paswoord aanmeldt op de website.


Beveiligingscode
Vernieuwen